Privatpersoner

Då kommer skatteåterbäringen 2023

Det närmar sig tiden att deklarera sin inkomst för år 2022. Det är viktigt att veta vilka datum som är relevanta för detta, såsom deadline för fastighetsdeklaration och när kvarskatten ska betalas in. Senast den 2 maj 2023 måste inkomstdeklarationen vara inskickad till Skatteverket. För att undvika stress rekommenderas det att vara ute i god tid. Om beloppet överstiger 30 000 kronor börjar kostnadsränta på 1,25 procent att räknas från och med den 13 februari. Det är därför viktigt att beräkna kvarskatten i god tid. 

Om du vill undvika kostnadsränta när du betalar din kvarskatt ska du se till att dina pengar är bokförda på Skatteverkets konto senast den 13 februari om kvarskatten är över 30 000 kronor. Om kvarskatten är mindre än 30 000 kronor behöver du betala in den senast den 4 maj. Du kan betala din skatt via Swish eller bankgiro. Du bör veta att kostnadsräntan inte är avdragsgill så det är bäst att betala in skatten i tid för att slippa betala onödiga kostnader.
 

Skaffa digital brevlåda för att få din deklaration digitalt

Om du skaffar en digital brevlåda innan slutet av februari kan du få din deklaration digitalt i början av mars. Om du inte har en digital brevlåda får du deklarationen med posten till din folkbokföringsadress senast den 6 april. Om du har e-legitimation kan du logga in i e-tjänsten Inkomstdeklaration för att deklarera innan den 29 mars, även om du inte har fått din postdeklaration ännu. Om du deklarerar digitalt senast den 29 mars kan du få eventuell skatteåterbäring redan i början av april, dock kan du inte göra några ändringar eller tillägg i deklarationen.
 

Viktiga datum att hålla koll på 

Den 13 februari är sista dagen att betala kvarskatt över 30 000 kronor för att undvika kostnadsränta. Kostnadsränta (1,25 procent) börjar räknas på kvarskatt över 30 000 kronor efter den 13 februari.
 
Senast den 6 mars ska du ha lämnat in din fastighetsdeklaration för 2023 års särskilda fastighetstaxering.
 
Om du fick kvarskatt enligt slutskattebesked som kom i december 2022 ska den i sin helhet vara inbetald på ditt skattekonto senast den 13 mars.
 
Du kan börja deklarera i appen och e-tjänsten den 15 mars, och om du har e-legitimation kan du börja deklarera även om du inte har fått din pappersdeklaration.
 
Den 29 mars är sista dagen att godkänna din deklaration i Skatteverkets app eller e-tjänst för att få möjlighet till skatteåterbäring i april om du inte ändrar eller lägger till något.
 
Skatteverket skickar ut slutskattebesked och betalar ut skatteåterbäring till dig som godkände sin deklaration digitalt senast den 29 mars, utan att ändra eller lägga till något, senast den 6 april.
 
Du som inte har digital brevlåda får din deklaration med posten senast den 15 april.
 
Sista dagen att lämna in din inkomstdeklaration för inkomståret 2022 är den 2 maj och den 4 maj är sista dagen att betala kvarskatt under 30 000 kronor för att undvika kostnadsränta.
 
Skatteverket skickar ut slutskattebesked och betalar ut skatteåterbäring till dig som deklarerat innan den 2 maj digitalt eller på papper, har pengar att få tillbaka och som inte redan fått pengarna i april, senast den 9 juni. Omkring den 15 juni skickas de första besluten om fastighetstaxering ut till dig som är fastighetsägare och har en digital brevlåda, och den 30 juni skickas beslutet ut via posten till fastighetsägare som inte har digital brevlåda.
Previous ArticleNext Article

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *