Lag och rätt

Spellicens – vad det är och vad den innebär

Spelmarknaden i Sverige ökar med cirka 3% tillväxt per år då den svenska marknaden hela tiden präglas av mer och mer spelföretag och intresserade spelare. 2017 så insåg man i Sverige att det skulle krävas mer kontroll gällande denna tillväxt och man bestämde sig för att strama åt sektorn genom att tilltala enbart seriösa spelare. Lagen trädde i kraft den 1 januari 2019

För att ta del av den svenska spelmarknaden idag så gäller det att man måste ansöka om en utav tre olika licenser som spelinspektionen har utformat speciellt för betting och spel om pengar. Den första licensen är gällande statligt spel, då ett företag måste direkt eller indirekt vara ett statligt aktiebolag så som Svenska Spel. Den andra licensen är gällande spel för allmännyttiga ändamål och är för de spelbolag som planerar att ge en andel till ideella organisationer. Den tredje licensen är en licens för online-spel eller vadslagning (betting) och appliceras för privata företag som erbjuder online-spel, och är den licens där flest företag har ett intresse för då det är den populäraste sektorn inom spel.

Lottoinspektionen bestämde i slutet av 2018 att bevilja licenser för ett 20-tal spelföretag och myndigheten bestämde även att licenserna ska tilldelas för maximalt fem år, men kan även gälla under kortare tid – beroende på bolaget i fråga. Under 2018 fick Lotteriinspektionen ta emot 95 licensansökningar, varav cirka 70 rörde sig om spel på den konkurrensutsatta marknaden för onlinespel och listan fortsätter då Spelinspektionen även har beviljat 5 stycken nya spelbolag licenser i slutet av januari i år.

Ett lottobolag som var bland de första att få spellicens, och som också är ett av Sveriges mest populära, är Lottoland. De beviljades den nya officiella svenska licensen i 2018 för Sverige och har även ett flertal andra licenser för resterande länder där företaget också är representerade. Licensen för Sverige baserades på företagets tillgång att kunna betala ut vinster på ett säkert och effektivt sätt samt att kunna visa transparens för företagets tillgångar och finanser. Detta innebär att för att behålla den svenska spellicensen så måste en jackpotvinst kunna betalas ut – oavsett storlek och omfång. Dessutom måste Lottoland kunna erbjuda sina spelare säkerhet online, där all personlig data som t.ex konto- och betalningsuppgifter ska behandlas med största säkerhet.

Lottoland har funnits sedan 2013 och är ett av sektorns ledande företag gällande utbud av nationella och internationella lotterier. Företaget erbjuder sina spelare att ta del av dessa lotterier genom att tippa på de nummer som skulle kunna dras under den officiella dragningen och innebär att Lottoland erbjuder exakt samma vinstsumma (inkluderat även högre jackpottar). Tack vare strategiska och starka avtal och samarbeten med försäkringsbolag, kan företaget alltid betala ut prissumman, och som spelare är man även med om att försäkra detta då en del av priset man betalar på lotterier går till att täcka försäkringskostnaderna. Detta innebär i sin tur att Lottolands spelare och kunder kan känna sig trygga när de spelar på Lottoland, som erbjuder hundra procent utbetalning, oavsett prissumman!

Previous ArticleNext Article