Företag, Privatpersoner

Säkerhet viktigt hos pokerbolag

Orange livboj som hänger på en vägg

Under de senaste två decennierna har internet tagit över mer och mer av vår vardag. Många av oss lever en stor del av våra liv online.

Vi handlar online, umgås med vänner online, tar del av underhållning och spelar online. Allt detta har gjort att vi varje dag lämnar ifrån oss en stor mängd information om oss själva. Detta har börjat ställa stora krav på de tjänster vi använder online, som måste se till att våra uppgifter hålls säkra. Störst krav på säkerhet har tjänster där pengar är inblandade. En stor del av internets pengahantering sköts av spelbolag. Inom spel online är poker bland de mest populära spelen att satsa pengar på. Därför har även pokerbolagen ett tungt ansvar att bära när det gäller att hålla säkerheten hög. För denna bransch handlar det inte bara om att hålla deras kunders personuppgifter och pengar säkra, de måste även se till att spelet går säkert till.

Avancerad slumptalsgenerator

Ett av pokerbolagens stora utmaningar är att se till att spelen är säkra, rättvisa och omöjliga att manipulera. För att säkerställa detta har bolagen ofta utvecklat särskilda system för hantering av korten. Ett av de större bolagen på marknaden, PokerStars, använder sig av en avancerad typ av slumptalsgenerator. Detta för att alla kortserier ska komma upp helt slumpmässigt och inte vara möjliga att förutspå eller återskapa på något sätt. När det handlar om ett spel som poker är det just blandning och utdelning av kort som är kritiskt. Ovan nämnda bolag har tagit fram särskild programvara för att på ett helt slumpmässigt sätt blanda korten. När kortleken sen är blandad kan ordningen inte ändras. Programvaran som gör detta har som sin enda uppgift att blanda och dela ut korten. Den är helt frikopplad från hur spelarna sen väljer att spela korten eller vem som vinner. För att uppnå detta använder de en avancerad process som baseras på kvantteori. Med hjälp av ljusstrålar som reflekteras mot en spegel går det att få till en helt slumpmässig process. Detta är inte möjligt genom att använda en och samma dator. Då datorer är logiska kommer de aldrig att kunna skapa en helt slumpmässig serie med nummer. Det är därför det är nödvändigt att ta fram nya innovativa processer.

Säker inloggning

Nästa utmaning för pokerbolagen är att hålla alla privatpersoners uppgifter säkra. Det vore förödande om det var möjligt för obehöriga att kunna ta sig in på andra spelares konton, spela eller kanske till och med flytta pengar från kontot. Det spelbolag som skulle råka ut för detta skulle nog snart överges av kunderna. Därför satsas stora summor pengar och mycket teknik på att se till att obehöriga inte kan logga in på någon annans konto. Detta sker kanske till att börja med genom att kunden skapar unika inloggningsuppgifter med användarnamn och lösenord. Sårbarheten med detta är att många tenderar att använda samma lösenord till flera olika sajter. Om då lösenordet används på en annan sajt, med lägre säkerhet, kan hackare komma över lösenordet och sen använda det för att logga in på spelsajten. Detta har gjort att många spelbolag använder sig av externa inloggningssystem, som BankID. PokerStars har skapat extra säkerhet vid inloggning genom att erbjuda kunderna att koppla en pin-kod till kontot, som ska användas utöver användarnamn och lösenord. Koden knappas in på ett digitalt tangentbord på skärmen där siffrorna hela tiden byter plats. Detta för att göra det svårare för så kallade keyloggers att räkna ut vilka siffror som används. Den som vill lägga till en extra säkerhetsfunktion kan dessutom skicka efter en säkerhetsdosa som genererar en unik kod vid varje inloggning.

Flera betalningslösningar

För att stora spelbolag ska kunna vara trovärdiga krävs att de har ekonomisk täckning för att kunna betala ut vinster. Detta betyder att även om alla spelare skulle välja att ta ut sina vinster på samma gång så måste bolaget ha tillräckligt med pengar. Ett företag inom spelbranschen som inte kan betala ut sina kunders vinster kommer inte att bli långvarigt. I tillägg till detta ska de även gärna tillhandahålla ett stort utbud av olika betalningslösningar. De flesta stora bolagen, som PokerStars till exempel, erbjuder sina kunder att betala med kontokort som VISA och Mastercard. Till detta har de ofta andra lösningar kopplade till sig, som Swish, Skrill eller Paypal. På detta sätt kan kunden själv välja den lösning de har förtroende för att vara säker.

Previous ArticleNext Article